ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Виробництво валової продукції сільського господарства у Сумській області

Головне управління статистики у Сумській області повідомляє:у січні–липні 2018р. обсяг виробництва валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств (розрахунково у постійних цінах 2010р.) склав 2266,0 млн.грн (це 2,6% загальноукраїнського обсягу).

Щодо обсягу виробництва сільгосппродукції у розрахунку на одну особу населення, то по Сумській області він становив 2061 грн (у середньому по Україні – 2048 грн).

Стан галузі тваринництва у Сумській області

Головне управління статистики у Сумській області повідомляє: у січні–липні 2018р. на Сумщині вироблено 33,1 тис.т м’яса (реалізація худоби та птиці на забій у живій масі), 246,2 тис.т молока та 239,0 млн.шт яєць. Середній надій молока у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшився на 22 кг і становив 3170 кг.

По виробництву м’яса найкраще спрацювали підприємства Недригайлівського та Ямпільського районів; по виробництву молока – Конотопського та Шосткинського районів.

Чисельність поголів’я худоби та птиці на 1 серпня 2018р. становила 156,2 тис.голів великої рогатої худоби (у т.ч. корів – 78,0 тис.голів), свиней – 122,2 тис.голів, овець та кіз – 46,7 тис.голів, птиці – 7192,7 тис.голів.

Про хід збирання врожаю у Сумській області  на 1 серпня 2018р.

Головне управління статистики у Сумській області повідомляє:станом на 1 серпня 2018р. господарства Сумщини зібрали зернові та зернобобові культури (без кукурудзи) з 21% площ, посіяних під урожай поточного року. Валовий збір зерна у початково оприбуткованій вазі становив 682,3 тис.т, що на чверть більше, ніж торік. У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 49,9 ц зерна, що на 4,3 % більше минулорічного показника.

Вищу урожайність зернових отримали сільгосппідприємства (які складають оперативну звітність) Роменського (60,7 ц/га), Білопільського (56,0 ц/га), Конотопського (55,9 ц/га), нижчу – Охтирського (41,1 ц/га) районів.

Виробництво овочів відкритого ґрунту також збільшилося і на 1 серпня 2018р. склало 69,6 тис.т, плодів та ягід зібрано 8,9 тис.т, крім того накопано 24,9 тис.т картоплі.

За обсягом валових зборів основних сільськогосподарських культур Сумщина входить до десятки лідерів серед регіонів України. Так у загальному виробництві зернових станом на 1 серпня поточного року область займає 3 місце, по виробництву картоплі – 6 місце, культур овочевих відкритого ґрунту – 9 місце.